Forsiden
 
HR
 

 

Er IT-branchen på vej i et sort hul?

  

IT-branchen presses og mister allerede ordrer og omsætning! Der mangler tusinder af medarbejdere med en IT-uddannelse, og i tilgift blev der i år optaget færre på IT-uddannelserne sammenlignet med 2020! Men hvor slemt står det egentligt til?

 

I det danske erhvervsliv står IT uddannede højt på listen over eftertragtede varer. I slutningen af juli 2021 fik 6901 personer besked om, at de var optaget på en videregående uddannelse med relation til IT og teknologi. I 2020 blev der oprettet ekstra studiepladser som følge af Coronakrisen, men ellers er det ny rekord i antallet af optagne på IT-uddannelserne.

 

 

 

 

Et skuffende optag, trods rekord!

Trods det rekordstore optag på IT-uddannelserne er hverken brancheforeningen, erhvervslivet eller IT-Universitetet tilfredse med antallet af nye studerende. Som vi har skrevet om før, mangler der nemlig tusindvis af IT-uddannede, og i de kommende år vil problemet desværre kun blive værre. Det koster på bundlinjen og i ordrebogen, lyder kritikken fra flere sider. Det har været et problem i årevis for selve IT-branchen, men det nye er i følge Mette Lundberg, der er direktør for politik og kommunikation i interesseorganisationen IT-branchen, at det er et kæmpe problem for hele erhvervslivet, da det koster vækst og omsætning hver eneste dag.

 

I 2030 vil der mangle godt 22.000 personer med en IT-uddannelse!

Iris Group og HBS Economy har udarbejdet en analyse, der peger på et mismatch mellem arbejdsmarkedet og IT-uddannede i 2030. For personer med en kort videregående IT-uddannelse (f.eks. datamatikere og multimedie-designere) forventes en overefterspørgsel på omkring 7.000 personer i 2030. For personer med en mellemlang videregående IT-uddannelse (f.eks. diplomingeniører inden for IT og elektronik), viser analysen, at der i 2030 vil mangle omkring 6.100 IT-specialister og 2.800 personer med en tværfaglig IT-uddannelse. Når det gælder personer med en lang videregående uddannelse estimeres det, at der i 2030 vil mangle 2.600 IT-specialister (f.eks. dataloger og civilingeniører inden for elektronik og software) og ca. 3.800 personer med en tværfaglig IT-uddannelse (f.eks. erhvervsøkonomi & informationsteknologi, samt digital innovation & management). Tallene er selvfølgelig afhængige af hhv. lave og høje vækstscenarier for, hvordan efterspørgslen kan udvikle sig. 

 

Hård konkurrence mellem virksomhederne

Softwarevirksomheden KMD er en af de virksomheder, der lider under, at der bliver uddannet for få inden for IT og teknologi. De har lige nu omkring 200 åbne jobstillinger, men for en del af dem er der lange udsigter til at få dem besat. Det skyldes til dels, at IT-virksomhederne er i hård konkurrence med hinanden om de samme medarbejdere, men samtidig har den digitale omstilling i samfundet generelt gjort behovet større i resten af erhvervslivet. For 10 år siden konkurrerede IT-virksomhederne kun med hinanden, men nu har stort set alle virksomheder brug for IT-kompetencer, og det betyder, at efterspørgslen er helt gigantisk. Alle er i konkurrence med alle.  Den hårde konkurrence om it-kompetencerne har fået flere virksomheder til at ændre strategi for, hvordan de kan tiltrække og fastholde IT-medarbejdere - læs bla. her om IIH Nordic, der har indført en 4 dages arbejdsuge. 

 

Rekordmange jobopslag i it-branchen

It-Jobbank, der er den største jobportal for IT-branchen anslår, at der i 2021 vil blive slået næsten 24.500 jobopslag op. Det er en fordobling sammenlignet med 2014 og også væsentlig flere end i de seneste år.

 

 

 

 

Der findes en model for at skrue ned for uddannelser, hvor der er for mange ledige, men der mangler en til at skrue op de steder, hvor man kan se, at der opstår flaskehalse på arbejdsmarkedet. IT-området går i retning af større og større efterspørgsel, siger Mette Lundberg fra IT-Branchen, og antallet der uddannes følger ikke med. Læs her, hvordan du via din jobannonce kan øge chancerne for at tiltrække de eftertragtede IT-uddannede.

 

Hjælp til rekruttering af it-profiler og specialister

Udover at arbejde målrettet med tiltrækning af nye medarbejdere, kan virksomheder med IT profiler desuden have stor værdi af at arbejde sammen med specialiserede rekrutteringsvirksomheder med stor viden indenfor netop IT og teknologi. Hermed tilføres løbende viden om IT kandidatmarkedet, og der kan blandt mange tiltag iværksættes anonyme search processer.

 

Hos Change Direction har vi mere end 20 års erfaring med at løse selv de mest komplekse opgaver med rekruttering inden for IT og teknologi. Giv os et kald på +45 3215 1144, så kan vi helt uforpligtende tage en snak om netop jeres rekrutteringsudfordringer. Vores konkurrencedygtige priser og målrettede tilpasning af processen sikrer jer den optimale løsning, når I skal rekruttere jeres næste IT-medarbejder.  

 

 

Kontakt Change Direction

Kontakt Change Direction, IT rekruttering, rekruttering it, IT-rekruttering, search & selection, IT headhuntning, headhunter, Aarhus, Midtjylland, Århus  +45 3215 1144

info@changedirection.dk 

 Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ledige stillinger

Kontakt os


Kilder: M. W. Mortensen (2021). "Branche mangler tusindvis af studerende". Tv2 Nyhederne. Læs her

Kontakt
Change Direction ApS
Gammel Sellingvej 1
8370 Hadsten
sbo@changedirection.dk

Tel. +45 32151144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.