Forsiden
 
HR
Change Direction - Skræddersyet IT-rekruttering

4-dages arbejdsuge

– drøm eller virkelighed?

Vi har tidligere skrevet om den 4. industrielle revolution (læs her) og den er nu også kommet til kontorarbejdet. Det mener Henrik Stenmann, der er Senior Partner hos IIH Nordic, der har indført en 4-dages arbejdsuge. Han giver os her et indblik i fordele og ulemper, samt overraskende udfordringer i tilrettelæggelsen af sådan en ændring. 

 

Ifølge Henrik Stenmann, ejer af IIH Nordic, var der flere årsager til, at konsulenthuset tilbage i 2014 overvejede at indføre en kort arbejdsuge. ”Først og fremmest har konsulentbranchen behov for nye forretningsmodeller. Dernæst oplevede vi en eksplosion i antallet af tidsbesparende værktøjer, men for at få alle til at bruge dem, skulle der være en gulerod og en indre motivation. Skal medarbejderne arbejde mere effektivt og være forandringsparate, er almindelig bonus og lønpakke ikke nok - så er det den indre motivation og en forståelse for et stærkt "WHY”, der kan motivere, forklarer Henrik Stenmann.

 

Den 4-dages arbejdsuge blev indført gradvist, forklarer Henrik Stenmann: "for det krævede mange forberedelser og analyser af, hvordan vi brugte vores tid, og hvordan vi kunne bruge den smartere”.

 

Bedre bundlinje og bedre helbred

”Vi tror på, at det skaber en bedre toplinje, en bedre bundlinje og sundere medarbejdere. Det ligger os meget på sinde at skabe livskvalitet for vores medarbejdere, og kan vi undgå, at de får stress eller brænder ud, har det stor værdi for os,” understreger Henrik Stenmann.

  

”Og det er netop bevist, at tre dages fri sænker produktionen af de farlige stresshormoner og kolesterol. På den måde har en kort arbejdsuge en masse positive indvirkninger på medarbejdernes helbred”.

 

Ikke alle var glade for en 4-dages arbejdsuge

De fleste medarbejder var glade for den nye 4-dages arbejdsuge, men Henrik Stenmann oplevede også, at initiativet ikke var for alle. ”For flere af vores medarbejdere er arbejdet deres hobby. Derfor frygtede flere af dem, at de ikke måtte være på kontoret om fredagen, hvis de havde lyst. Det er ligesom at give en fodboldspiller forbud mod at træne. Så det har vi også taget hensyn til, og det har været en lang rejse.”


Slaver af teknologien

40 konkrete forandringer gjorde det muligt at skære i arbejdstiden, men især to forhold viste sig at have oplagte muligheder for at effektivisere. Det ene var møder, og det andet var mails. IIH Nordic fandt nemlig ud af, at en Office-medarbejder brugte op i mod 60% af sin tid på møder og mails.


”Mødeplanlægning er et fantastisk eksempel på, at vi er slaver af teknologien, fordi Microsoft i tidernes morgen bestemte, at et møde i en Outlook-kalender varer en time. Og det har vi bare indrettet os efter i stedet for at gøre op med, om det er nødvendigt at bruge en time. Vi har indført, at møder enten varer 20 eller 45 minutter, og derfor har vi æggeure i alle mødelokaler”, fortæller Stenmann.

 

 

IIH Nordic har derudover indførst systemer til at læse og besvarer mails, som identificerer om mailen skal besvares, delegeres, laves senere eller blot er til info. Dette har også ændret i måden de skriver til hinanden på, samt hvem og hvor mange de sætter på CC.


Sociale netværk kan spare en arbejdsdag væk
En McKinseys rapport viser, at sociale netværk for virksomheder kan øge produktiviteten med 20-25% og reducere antallet af mails med op til 50%. Dermed vil du med indførslen af et socialt netværk som fx Slack eller Yammer kunne spare en hel arbejdsdag, hvis tallene også passer hos jer. Hos IIH Nordic benytter de også Pomodoro-teknikken, hvor medarbejderne arbejder intensivt i 25 minutter og holder 5 minutters pause. I de 25 minutter bliver de ikke forstyrret og lader sig ikke forstyrre.


Læs IIH Nordic's egen artikel om emnet
 Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ledige stillinger

Kontakt os


 

Kilde: Steptone (2017): Her er hemmeligheden bag en 4-dages arbejdsuge. Tilgængelig her:

Kontakt
Change Direction ApS
Gammel Sellingvej 1
8370 Hadsten
sbo@changedirection.dk

Tel. +45 32151144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.