Forsiden
 
HR
 

 

Sådan finder du den eneste ene

 

Bare stil de rigtige krav, så finder du den eneste ene! Men hvilke krav? Nej, vi har ikke skiftet branche, og artiklen handler ikke om at finde en kæreste, men om at finde den rigtige kandidat. Og her begår mange virksomheder den fejl, at de stiller krav i jobannoncen, der beskriver en uvirkelig drømmekandidat, der som ofte ikke findes.

 

Det kan sagtens være, at din drømmekandidat findes - f.eks. en nyuddannede kandidat med 10 års relevant erhvervserfaring! Men det bliver nok som at finde nålen i høstakken. HVIS han eller hun altså findes. Og måske er det en helt uventet kandidat, der kan slå benene væk under dig. Måske er "den rigtige" ikke helt som du har forestillet dig. Som i jagten på den eneste ene kan for mange høje, urealistiske eller måske uvæsentlige krav gøre mere skade end gavn, og forhindre dig i at se potentialet i det der er lige foran dig eller måske i CV'et, der ikke lige opfylder alle de 100 krav, du har listet op. 

 

For mange krav kan skræmme bejlerne væk

Stiller du for mange krav, vil det være op til mulige kandidater at tolke, hvilke krav der er vigtigst. Og måske skræmmer du dem endda helt væk. For at undgå en langtrukken og dyr sorteringsproces med irrelevante ansøgere eller en tom indbakke, bør du nøje overveje, hvilke krav der er vigtige og relevante. 

Så brug 5 minutter ekstra, når du skriver den næste jobannonce og udfordre dine egne krav. Nedenfor ses 3 spørgsmål, der kan hjælpe dig på vej i jagten på at tiltrække "den eneste ene".  

 

Med uovervejede og urealistiske krav risikerer du en dyr og langtrukken proces med irrelevante ansøgere eller en tom indbakke

 

1. Hvor høje krav kan du tillade dig at stille? 

Det handler om at være realistisk, men også om at tænke ud af boksen. Først bør du overveje, hvor ombejlet din drømmekandidat er. Med andre ord overvej udbud og efterspørgsel. Hvis arbejdsmarkedet er ved at flyde over med den ønskede type kandidat, kan du godt tillade dig at stille lidt højere krav for at opnå det bedste match. I andre tilfælde, som det ses med f.eks. programmører og andre it-specialister, hvor efterspørgslen er på kogepunktet, er det en rigtig god ide at tænke i alternative baggrunde og fokusere på minimumskravene. Kan kandidaten f.eks. være nyuddannet? Så skriv det, og undlad at stille krav til. hvor mange års erfaring kandidaten skal have i et givent område. Måske kunne en kandidat med en specifik brancheviden fra en anden funktion styrke jeres team med supplerende kompetencer og ny viden. Kom i så fald med forslag til de indgange, der kan være til stillingen. 

 

2. Hvad er need-to-have, og hvad er nice-to-have?

Hvis listen af krav stadig er for lang, er det blevet tid til at vurdere, hvilke krav der er absolut nødvendige for, at kandidaten vil få succes i stillingen, og hvilke der bare er en bonus. Hvis du ikke gør dig disse overvejelser og lader det afspejles i annoncen, risikerer du, at kandidater fokuserer på andre krav, end dem der i virkeligheden skal til for at lykkes i stillingen. For nogle virksomheder er det blevet en dårlig vane at kræve en kandidatgrad. Kræver I, at personen skal have +5-10 års erfaring, så er en bachelor måske nok? Overvej, hvad der er nødvendigt for stillingen. Det samme gælder specifik ERP-system kendskab. SKAL det være lige SAP, som personen kender til, eller kunne indgående kendskab til et andet ERP-system være nok? Måske er der kompetencer, der kun kræver begrænset oplæring.

 

Spørg jer selv: "Hvis alle andre krav er opfyldt, ville I så ansætte personen?". Hvis ja, så er kravet i mange tilfælde ikke need-to-have. Hvis I har punkter, der er nice-to-have, så gør det klart, at det ikke er et krav. 

 

3. Giver det sig selv?

Hvis du søger en analytiker, så behøver du ikke skrive at personen skal være analytisk. Det giver sig selv. 

En dygtig og erfaren projektleder vil også naturligt være struktureret og i stand til at overholde deadlines. Lister du krav op, som siger sig selv risikerer du at kede kandidaten med banaliteter. Og i værste fald kan en kandidat sidde med oplevelsen af at blive talt ned til, og så får du måske aldrig chancen for møde personen. For ansøgningen kommer nemlig aldrig. Din mulige bejler har valgt dig fra.

Hvis jobbet er godt forklaret, vil en del omkring personligheden desuden være givet. Kræver jobbet et tæt samarbejde med andre afdelinger, giver det sig selv, at man som kandidat skal være god til....

yes du gættede det - at samarbejde. Så drop at stille det som krav. Kandidaten har allerede gættet det. 

Hav i stedet fokus på særlige krav og de egenskaber man skal besidde for at trives i stillingen.

 

Summa summarum - drop de åbenlyse eller ikke-væsentlige krav, og brug pladsen på dealbreakerne. Så skal den eneste ene nok finde vejen til din indbakke. 

 

Har du/I brug for hjælp til at finde den eneste ene?

Så giv os et uforpligtende kald på +45 3215 1144, så kan vi helt uforpligtende tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe med at finde jeres næste drømmekandidat.  Hos Change Direction har vi mere end 20 års erfaring med at løse selv de mest komplekse rekrutteringsopgaver. Vores konkurrencedygtige priser og målrettede tilpasning af processen sikrer jer den optimale løsning. Læs mere om processen her

 

 

Kontakt Change Direction

Kontakt Change Direction, IT rekruttering, rekruttering it, IT-rekruttering, search & selection, IT headhuntning, headhunter, Aarhus, Midtjylland, Århus  +45 3215 1144

info@changedirection.dk 

 Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ledige stillinger

Kontakt os


Kilder:  Jobindex. C. Nøjgaard. 2021. "Stil de rigtige krav - og find den eneste ene". Find den her

Kontakt
Change Direction ApS
Gammel Sellingvej 1
8370 Hadsten
sbo@changedirection.dk

Tel. +45 32151144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.