Forsiden
 
HR
Change Direction - Skræddersyet IT-rekruttering

 

Så drop dog CV-fyld og floskler!

 

De stakkels HR-medarbejdere og ledere, der skal tygge sig gennem din og - måske - flere hundrede andre ansøgninger, har brug for hjælp. For efter gennemlæsningen af de første 10 begynder personer, egenskaber og kompetencer at flyde sammen. Derfor skal dit CV fange i første hug og din ansøgning gerne være uden for mange floskler.

 

Lad os starte med at få ryddet op i CV’et.

 

”Dit CV skal være skarpt og fange på et halvt øjekast. Mange CV’er bliver for tunge, hvis du tager alt med, og det absolut vigtigste er dine kompetencer. Jordomrejser og andet må komme senere. Det fanger ikke i første hug men kan give lidt krydderi, hvis alt andet er på plads,” siger Bitten Eskesen, konsulent ved Magistrenes A-kasse.

 

Udadvendt globetrotter med middelmådige norskkundskaber

En klassiker er lange beskrivelser af sprogkundskaber, men det, at du kan tale og forstå dansk, svensk og norsk samt mestrer spansk og tysk på begynderniveau, er ikke nødvendigvis linjerne værd.

 

”Jeg ser den slags indimellem, men sprog skal kun med, hvis det er relevant for jobbet, eller hvis du har meget stærke kompetencer i fx fransk eller spansk. Har du blot haft det i gymnasiet for 6 år siden, er det nok ikke værd at nævne,” forklarer Bitten Eskesen.

 

Taler du derimod fx flydende swahili, har du sandsynligvis brugt længere tid væk fra Danmark, og udlandsophold er også med i mange CV’er. Her er der dog stor forskel på, om du har gået 2 år på Harvard eller backpacket 6 måneder gennem Indien, men MA-konsulenten mener, at begge kan have berettigelse.

 

Computervant Word-haj med 3-timers kursus i projektledelse

Hvad angår de reelle kompetencer, kan du også komme til at tage for meget med. Blandt andet er der ansøgere, der laver lange lister med kurser, IT-kompetencer, studiejobs og tillidsposter, uden at det nødvendigvis gør andet for dit CV end at optage plads. ”Hvad angår IT, så tager vi efterhånden for givet, at man kan betjene Word, Excel, internettet osv. Men har du kendskab til særlige systemer eller programmeringssprog, og er det relevant for jobbet, så på med det – selv hvis listen bliver lang” siger Bitten Eskesen. Det samme gælder for kurser, hvor nogle ansøgere fylder flere sider med dem, men glemmer at kigge på, hvor relevante de er for det enkelte job. Samtidig kan du jo have taget adskillige korte kurser, som du ofte med fordel kan samle til et punkt på CV’et og kalde fx ”Diverse kurser: Projektledelse, CMS, PowerPoint-præsentation med flere”

 

Ansøgningen

Hvis CV’et er skarpt og du ellers er nogenlunde kvalificeret, skal virksomheden først til at læse din ansøgning. Her er det vigtigt, at du skiller dig ud og ikke bruger de gense floskler.

 

Tekstforfatter Martin Ellemann har udvalgt de værste og giver bud på nye formuleringer. Dem skal du selvfølgelig heller ikke kopiere direkte, ellers bliver de blot de nye floskler. 


- At holde mange bolde i luften

Måske den værste kliché i annoncesproget. Den er så udvandet, at udsagnet næppe vil rykke noget som helst i forhold til dine chancer. Det er fx svært at forestille sig chefen udbryde: "Stop øjeblikkeligt søgningen! Hende her kan holde mange bolde i luften." Formuleringen kan måske ovenikøbet irritere læseren, da den jo signalerer total mangel på indlevelse, originalitet og personlighed. Prøv i stedet med: "Jeg er ude af stand til at holde så meget som en enkelt bold i luften. Til gengæld ligger alle mine bolde i sirlige rækker på jorden, hvor jeg omhyggeligt plejer den enkelte, og mine bolde (projekter) når altid i mål."


- At se udfordringer frem for begrænsninger 

Hvem gør det? Hvornår har du sidst konstateret, at din cykel er punkteret og jublet: "Jubii, en udfordring!"

Det er en let gennemskuelig måde at påstå, at du altid er positiv og aldrig vil brokke dig over vilkår, chefens pludselige indfald og uigennemtænkte beslutninger Det, du mener, er nok, at du vil gøre dit bedste og arbejde hårdt. Så prøv hellere med: "Jeg mener, at udfordringer ofte blot er et pænt ord for begrænsninger. Men uanset om I udfordrer eller begrænser mig, ved jeg, at jeg vil vokse med opgaverne og arbejde fokuseret inden for de rammer, I giver mig."


- At være åben og udadvendt med humor og gode kommunikationsevner 

Okay, du er hyper ekstrovert - We get it. Men er du nu også det? Og hvis du er, så kom med et eksempel på din sprudlende humor og dit blændende kommunikationsgen. Hvis ikke du gør det, spilder du blot tekstplads på flagrende udsagn, der intet konkret siger om dig. HR-folk har desuden sjældent kategorier for ansøgere, der levede op til alle krav, men som desværre lige manglede humor og  kommunikations-evner. Måske du kunne skrive: "Jeg er bedst blandt andre mennesker. Jeg lever for samspillet, dialogen og fællesskabet, og har I brug for en konferencier til personalefesten, er jeg klar."


- At arbejde både selvstændigt og i et team 

Vent, vent, vent! Vil det sige, at du BÅDE kan arbejde med kolleger OG, at universet ikke kollapser omkring dig i det sekund, du er alene på kontoret? Her har vi et altfavnende udsagn, som blot fortæller, at du er klar på, hvad end der kræves. De fleste er nok lidt bedre til det ene end det andet, så prøv at forholde dig til det, når du skriver din næste ansøgning.

 

For denne knude må du selv binde op, og floskelhjælpen er slut for denne gang.

 



Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ledige stillinger

Karriererådgivning

 


Kilder:

 M. Ellemann (2013) Ekspert: Drop dit kiksede CV-fyld. 

 M. Ellemann (2015) 4 floskler du aldrig må skrive i din ansøgning

Kontakt
Change Direction ApS
Gammel Sellingvej 1
8370 Hadsten
sbo@changedirection.dk

Tel. +45 32151144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.