Forsiden
 
HR
Har du balance mellem arbejde og fritid

 

Har du balance

 

mellem arbejde og fritid?

 

For mange fylder arbejdet rigtig meget, men det kan være en fordel at lade dit privatliv styre din karriere. Det er nemlig vigtigt, at der er balance mellem privatlivet og arbejdslivet, for at være i balance betyder, at du kan yde dit bedste begge steder. 

 

Enhver drøm har en pris

Coronapandemien har fået mange til at tage deres liv op til overvejelse, og i en undersøgelse lavet af Megafon til TV2 og Politikken svarer 32%, at de enten har skabt eller vil skabe forandringer i balancen mellem arbejde- og familieliv. "Vi ser en bevægelse mod, at det, der før hed work-life balance nu er blevet til life-work balance i stedet" udtaler fremtidsforsker Liselotte Lyngsø (TV2 nyheder, 2021).

 

Nogle gange er der ting udover jobbet, som man ønsker at prioritere, og det er vigtigt, at man lytter til sig selv og følger den prioritering. Det er kun dig selv, som kan mærke, hvilke behov du har. Sætter du dit privatliv på standby for at arbejde 60-80 timer om ugen, er det ikke holdbart i længden. Enhver drøm har en pris. Du har kun et liv, og det er vigtigt, at du træffer valg, som går i balance med dig selv. Når arbejdsliv og privatliv harmonerer, er du som medarbejder mere glad, produktiv og har færre sygedage. I længden er det mest holdbart at lade dit liv styre din karriere og ikke omvendt. 

 

Konkurrence mellem arbejde og fritid?

Der behøver ikke at være hård konkurrence mellem arbejde og fritid. Det er ifølge ledelsesrådgiver Christian Ørsted en helt forkert tankegang. Han påpeger, at det virkelige problem ligger mellem ansvar og indflydelse og ikke i at gøre arbejde og fritid til modsætninger. Det skal ikke føles som et valg mellem karriere og fritid. Han mener, at arbejdsbelastningen er den afgørende faktor. Det nytter altså ikke noget at tage hjem fra arbejde, hvis man er irriteret og alligevel tjekker mails derhjemme. Problemet vedrører i stedet for stres, som rammes af mange. Ofte er opgaver større end tillagte ressourcer - det er vilkår i mange virksomheder. Christian Ørsted mener, at fokus bør være på mængden af arbejde og at sikre balance mellem ansvar og indflydelse i stedet for at fokusere på arbejde fremfor fritid eller omvendt. Derfor skal vi interessere os for, hvilke ressourcer og kompetencer en given opgave kræver for at opnå klarhed. Den klarhed vil skabe en balance, hvorfra der automatisk vil følge en work-life balance. 

3 simple råd til at skabe en bedre life-work balance

 

1. Træf beslutninger ud fra dine værdier

Det er vigtigt at definerer værdier for dig selv for at finde ud af, hvad der betyder meget for dig. Ellers kan du ende med at bruge for meget tid på ting, som ikke betyder noget særligt for dig.

 

2. Planlæg din tid

Hvis du afsætter tid til ting i din kalender, som betyder meget for dig, er du sikker på at få tid til det. Flere går rundt og er stressede i deres hverdag, fordi de ikke når alt det, som de gerne vil.  

 

3. NEJ er det stærkeste ord

Nej er ikke kun negativt ladet. Siger du nej til opgaver eller arrangementer, som du ikke har tid til eller

ikke stemmer overens med dine værdier, kan du også fremstå som fokuseret og ærlig. 

Arbejde hjemmefra 

I dag er det for mange muligt at arbejde hjemmefra, og mange ser det som en stor frihed og en fordel. Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø vurder da også, at fremtiden kommer til at byde på endnu mere arbejde hjemmefra.  Men det kan også gøre det svært at skelne grænsen mellem arbejde og fritid. Det kan derfor være en fordel at opdele arbejdet i tre bunker: ”skal”, ”bør” og ”kan”. På den måde kan du nøjes med at tage dit ”skal” arbejde med hjem. Dernæst er det en god ide at afsætte tid til dit arbejde, så du udelukkende arbejder i et bestemt tidsrum derhjemme og derudover holder fuldstændig fri. Tjek mails i arbejdstiden og hold fri i din fritid.

 

Desuden er det vigtigt at afstemme med familien. Din familie gider nødvendigvis ikke at tale om dit arbejde, Derfor er det en god ide at tale med dem om deres holdninger til dit arbejde. Til sidst kan det være befriende at dyrke en interesse, som ikke har noget med dit arbejde at gøre overhovedet. På den måde fokuserer du på noget andet, som du selv har valgt at bruge tiden på. Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ledige stillinger

Karriererådgivning

 


Kilder:

 

TV2 nyheder. Sofie Sparre (2021) "Corona har fået danskerne til at overveje livet, der leves". 

Tilgængelig her: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-05-13-corona-har-faaet-danskerne-til-at-overveje-livet-der-leves

 

Bang Fasting Bauer, P (2017) "Din karriere skal passe til dit liv – ikke omvendt"

Tilgængelig her: https://www.stepstone.dk

 

Stepstone (2016) "3 simple råd til at skabe en bedre work-life balance"

Tilgængelig her: https://www.stepstone.dk

 

Berlingske (2015) "Løgnen om work-life balance"

Tilgængelig her: https://www.berlingske.dk 

Kontakt
Change Direction ApS
Gammel Sellingvej 1
8370 Hadsten
sbo@changedirection.dk

Tel. +45 32151144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.