Forsiden
 
HR

 

Kan du også undvære chefen?

 

Efter mange måneder med hjemmearbejde viser en undersøgelse, at flertallet mener, at de ville kunne undvære chefen. Desuden har hver femte en oplevelse af, at deres leder har svigtet under Coronakrisen. Men hvordan skal disse udsagn forstås?

 

Tæt på halvdelen af de danskere, der har være sendt hjem for at arbejde under coronoakrisen, mener, at de kan undvære deres nærmeste leder. Det viser en ny undersøgelse lavet af Voxmeter, hvor et repræsentativt antal danskere er blevet spurgt om, hvordan coronakrisen har påvirket arbejdsmiljøet på arbejdspladsen. Undersøgelsen viste, at 42 procent af de hjemsendte mener, at de kan gøre arbejdet lige så godt uden deres nærmeste leder. Så har lederne været synlige nok? Det spørgsmål kunne ledere og virksomheder nærliggende spørge sig selv om. Noget kunne nemlig tyde på det modsatte. 

 

Flertal mener at kunne undvære nærmeste leder

I undersøgelsen blev respondenterne spurgt ind til forholdet til deres nærmeste leder. Følgende er top tre udsagn, der ifølge medarbejderne bedst beskrev forholdet i den periode, hvor de har arbejdet hjemmefra. 42 procent mener, at de ville kunne gøre deres arbejde lige så godt uden deres nærmeste leder. Ca. 20 procent mener, at deres nærmeste leder holder dem godt kørende på jobbet, og næsten 16 procent savner forbindelse til deres nærmeste leder.   

7 anbefalinger til distanceledelse. 

1. Skab tydelighed og transparens

2. Forventningsafstem og vær med til at sætte rammerne

3. Følg op på dine medarbejderes trivsel

4. Hold motivationen og vær opmærksom på forskelligheder

5. Sæt dig ind i dine medarbejderes private situationer

6. Vis tillid til dine medarbejdere

7. Oprethold fællesskabet så godt du kan

 

Få uddybet anbefalingerne i den fulde artikel om, hvordan man leder medarbejdere på distance her. 

 

Uddelegering er en del af vores arbejdskultur 

Michel Uhrenholt, der er ledelsesrådgiver i fagorganisationen Lederne, mener, at svarerne i under-søgelsen understreger, at vi i Danmark typisk har en arbejdskultur, hvor en stor del af ansvaret bliver uddelegeret til den enkelte medarbejder. Han mener desuden, at det i virkeligheden er positivt at se, at mange ikke ville gå i stå uden deres nærmeste leder. "Jeg tolker svarene sådan, at lederne langt fra er unødvendige, men at der er en god forventningsafstemning mellem ledere og medarbejdere", siger han. Det stemmer med undersøgelsen, hvor knap hver femte har oplevet, at deres nærmeste leder har udvist mere tillid og givet større ansvar under coronakrisen end før. Kun 3,8 procent mener, at deres nærmeste leders tillid til dem er svækket. At have tillid til sine medarbejdere, er afgørende for at kunne arbejde effektivt som virksomhed, specielt hvis en stor del af arbejdsstyrken logger på hjemmefra. 

 

Distanceledelse har udfordret sammenholdet

Hver femte i undersøgelsen svarer, at de har savnet, at deres leder evnede at skabe sammenhold og samarbejde med kollegerne. Michael Uhrenholdt påpeger, at det ikke er dårligt, når en ud af fem mener, at chefen har været udfordret i forhold til at skabe sammenhold, da mange ledere under coronakrisen har skulle vende sig til en hel ny måde at lede og arbejde på. For mange har distanceledelse af medarbejdere og teams været en stor udfordring. "Det er svært at skabe sammenhold, når man er på afstand, og det samtidig har vist sig at være meget vigtigere, end hvad mange nok havde regnet med. Havde vi ikke haft corona, havde vi måske lært mange ting hen af vejen, men nu har vi skulle lære det hele på én gang", siger Michael Uhrenholdt. Coronakrisen har således (forhåbentlig) sat fokus på, at ledere stadig har noget at lære, når de skal lede deres medarbejdere på distancen og, at der skal ledes på en måde, så de i fremtiden ikke bliver set som overflødige eller usynlige. Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ledige stillinger

Kontakt os


Kilder: 

Finans (2021). "Efter måneder med hjemmearbejde: Flertal mener at kunne undvære chefen". Læs her.

Lederne. (2020). "Ledelse i en krisetid". Læs her.

Kontakt
Change Direction ApS
Gammel Sellingvej 1
8370 Hadsten
sbo@changedirection.dk

Tel. +45 32151144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.