Forsiden
 
HR

Change Direction - Skræddersyet IT-rekruttering

 

Cafe, fabrikshal eller hjemmekontor?

  

Indretningen i det private hjem skifter primært efter, hvad der florerer og er moderne i diverse boligmagasiner, og det er op til den enkelte familie at finde ud af, hvad der passer og føles bedst for dem. På kontoret ser tingene helt anderledes ud. Her er der massevis af forskellige personligheder og generationer der i samspil skal have et godt, trygt og energibringende arbejdsmiljø – og her spiller indretningen en stor rolle.

 

 

Generationernes skift: Hvordan skaber ledelsen den bedste kontorindretning med forbehold for generationernes ønsker? 
Et generationsskifte af medarbejdere i et firma viser sig ofte på flere fronter, og de fleste har tit en fornemmelse af at disse generationer ikke altid kan blive enige om, hvordan tingene skal foregå i det givne firma. Det typiske man hører, er at den ældre generation vil det traditionelle, mens den nye generation ønsker det nye. Begge dele kan være rigtigt, og begge dele kan være forkert. Dette gælder også kontorindretning. Problemet er, at indretningen af kontoret mange gange er meget essentielt for arbejdsmiljøet, stemningen og sparringen med hinanden i firmaet, og derfor er det meget naturligt at indretningen af kontoret er, og skal være, et vigtigt emne for ledelsen. Her står ledelsen mange gange overfor en kæmpe udfordring for at kombinere alles ønsker, samt indføre de tiltag man selv finder uundværlige i indretningen.

 

Babyboomere, generation Z og X

Babyboomerne, som vi kender i folkemunde som årgang 1945, kom på arbejdsmarkedet da indretningen var præget af endeløse rækker af kontorer, cheferne i hjørnekontoret, og generelt en arbejdsplads hvor folk ordnede deres arbejde og passede dem selv. Privatliv var her nøgleordet. Udover årgang 45, oplever vi generation Y, som er født i 1980’erne, og dertil generation X, som er født i 1990’erne. Disse to generationer, er blevet uddannet med at arbejde, er noget der kan gøres hjemme, i sparring med andre, alene, på ferien osv. Generelt er disse to generationer vant til at skulle arbejde på farten og vant til at skalt være omstillingsparate over for deres arbejdsplads 24 timer i døgnet. Gruppearbejde er en essentiel faktor i uddannelserne i dag, og alle studerende bliver ”opdraget” til at skulle kunne beskæftige sig i fællesskab, samt har lært at vidensdeling skaber højere niveau.  

Derfor kan ledelsens store spørgsmål være:

”Hvordan kombinere jeg alle disse ønsker til en fælles progression og fremtid?”

1900’erne stormede frem med storrumskontorer, og blev præget af personlighedstest, ideen om et stor fælles demokratisk kontor osv. Cheferne begyndte at pippe frem fra hjørnekontorerne, og lige pludselig blev medarbejderen set på som eget individ, med egen personlighed og behov. Med denne tankegang er der de senere år kommet en ny trend frem inden for kontorindretning. En meget mere fleksibel tankegang i forhold til fællesskab,  med funktionsbestemte rum, ståstationer, stillezoner, brainstormområder og også cafemiljøer, er nu gået hen og blive et foretrukken valg i forhold til indretning. Med denne udvikling, hvor der er taget højde for de nye generationernes ønsker, glemmer man måske lidt den ældre generations vante vaner, og at de måske ikke er lige så omstillingsparate som yngre generationer. Derfor kan man med denne nye form for indretning, hvor man ikke nødvendigvis har en fast kontorplads, få mulighed for at være privat, samtidig med at man kan kommunikere med forskellige medarbejdere hver dag.

Indretning og fleksibilitet

Den nye form for indretning og valg af arbejdsformer i funktionsrum, skaber en enorm fleksibilitet, hvilket kan være med til at tilgodese de forskellige generationer, samt det enkelte individs behov. Man skal som leder huske at overveje, hvilke behov den enkelte medarbejder har, og hvis man som babyboomer har behov for at have et mere privat og afsides kontor, så lad ham gøre det. Generelt ligger den nye form for indretning op til at uanset ønsker og behov, kan man til et vist punkt tilgodese alle. Har man i ledelsen bestemt at der ikke er fast plads, og man kan sætte sig hvor man vil, da vil der være mange der springer rundt dag til dag og vælge nye pladser. Samtidig vil der på den anden side være dem, der alligevel sætter sig på de samme pladser – og det lader man dem gøre. Indretningen er også med til at kunne vedligeholde interessen udefra. Man bliver som virksomhed eftertragtet, hvis man kan opfylde medarbejderens behov, uanset om man er babyboomer eller generation X.

 

Ledelsesperspektivet i denne sammenhæng, er om at have et åbent sind, acceptere forskelligheden i dine medarbejdere, og prøve så vidt muligt at opfylde ønskerne til indretningen og placeringen af kontoret, samtidig med at dine niveaukrav er opfyldt. Om det er cafe, fabrikshal, kontor eller hjemme, det må være en situationsbestemt beslutning.


Karriererådgivning

Ledige stillinger

Tilmelding nyhedsbrev

 


Kilde: Computerworld den 7. december 2016 

 

Kontakt
Change Direction ApS
Gammel Sellingvej 1
8370 Hadsten
sbo@changedirection.dk

Tel. +45 32151144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.