Forsiden
 
HR

 

4-dages arbejdsuge - succes el. fiasko?

 

 

Herhjemme er flere virksomheder de seneste år skiftet til en 4 dages arbejdsuge, og efter et årelangt forsøg er hele 86 procent af Islands arbejdsstyrke enten gået ned i tid eller har fået retten til det. Forsøget, der har ført til denne ændring på Island, kaldes af ekspert en "overvældende succes". Men hvorfor?

 

Forsøget på Island fandt sted mellem 2015 og 2019, og blev kørt af regeringen og byrådet i hovedstaden Reykjavik. Forsøget inkluderede med tiden over 2500 ansatte, der primært var ansat på forskellige offentlige arbejdspladser herunder på kommunekontorer, skoler og hospitaler, og i perioden blev de ansatte betalt det samme for at arbejde færre timer. 

 

Resultatet var, at på langt størstedelen af arbejdspladserne forblev produktiviteten på samme niveau, og flere steder steg den endda. De mindre timer og den ekstra dag hjemme førte desuden til, at arbejderne følte sig mindre stressede, og dermed var i mindre risiko for at brænde ud. Derudover oplevede mange, at de følte sig sundere og, at balancen mellem arbejde og privatliv var blevet bedre. Trivslen hos medarbejderne blev altså mærkbart forbedret. Tidligere har flere rapporter i øvrigt antydet, at også klimaet vil havde gavn af 4 dages arbejdsuge, da landes CO2 udledning ville mindskes. 

 

Hvordan står det til i Danmark?

Herhjemme er der ikke lavet forsøg i samme skala, som på Island, men i de seneste år har flere private og offentlige virksomheder forsøgt sig med en 4-dages arbejdsuge. Pernille Garde Abildgaard, der bl.a. rådgiver virksomheder om 4 dages arbejdsuge fortæller, at hun i 2018 kun kendte til to virksomheder herhjemme, der opererede med 4 dages arbejdsuge, men at hendes liste i dag tæller 25 styk. Tilbage i 2015 luftede Alternativet ideen om en 30 timers arbejdsuge, Enhedslisten tog det op i 2016 og står det til dem, skal der i 2022 afsættes penge i Finansloven til et forsøg med 30 timers arbejdsuge. I følge Enhedslisten har vi i årtier set en umættelig vækst og produktivitet, men det er gået ud over det gode liv, hvor medarbejdere er blevet presset så hårdt, at det ikke er unormalt at folk går ned med stress.

 

Glade medarbejdere performer bedre

Af positive resultater ved at indføre en 4-dages arbejdsuge er de mest markante: Højere medarbejdertilfredshed og trivsel, mindre sygefravær (en halvering hos IIH Nordic), mindre stress, positiv indflydelse på omsætningen og en bedre bundlinje (en fordobling hos IIH Nordic). Henrik Stenmann fra IIH Nordic beskriver baggrunden for resultaterne sådan: "Glade og motiverede medarbejdere er effektive medarbejdere". Det har både de og adskillige andre virksomheder og studier i øvrigt kunne dokumenteret. 

 

Frontløberne herhjemme

IIH Nordic, der er et digitalt bureau, valgte som den første Danske virksomhed tilbage i 2017 at indføre en fire dages arbejdsuge, hvor medarbejderne samtidig beholdt den samme løn. Baggrunden var oprindeligt, at man som store dele af IT branchen kæmpede med at fastholde og rekruttere dygtige og specialiserede medarbedere, og at IIH Nordic som lille virksomhed ikke kunne konkurere alene på løn. Henrik Stenmann, havde derfor for lidt for sjov, tilbage i 2010 sagt, at de da kunne give medarbejderne en 4-dages arbejdsuge i stedet for mere i løn. Samtidig ønskede de to stiftere at skabe lykkeligere medarbejdere, og fra start havde de ønsket at IIG Nordic skulle blive Danmarks bedste arbejdsplads. I følge Henrik Stenmann, der er en af ejerne, drejer det sig ikke om, hvor mange timer vi arbejder men om, hvordan vi bruger tiden. Læs vores fulde artikel om IIH Nordic og deres erfaringer her. I 2019 fulgte også IT virksomheden Abtion med, og de har som IIH Nordic oplevet at det har givet gladere medarbejdere samtidig med at de øgede deres omsætning.

 

Det magiske fundament for en 4-dages arbejdsuge
Skiftet til en 4-dages arbejdsuge kan selvsagt ikke ske fra den ene dag til den anden. Hos IIH Nordic lå der flere års arbejde med at ændre og optimere firmaets arbejdskultur og metoder. Konkret krævede skiftet en afprøvning af mere end 100 forskellige tiltag, herunder automatiseringer, tools og nye retningslinjer for møder og mails. Tiltag der blev afprøvet for at øge effektiviteten i hverdagen - og mindske spildtid.

 

"Work expands so as to fill the time available for its completion"

- Cyril Northcote Parkinson

 

En arbejdsopgave vil altid tage den tid at løse, som der er til rådighed for den. Denne "lov" af Parkinson refererer Bo Konskov Hansen, Partner i Abtion, til den magi der gav dem fundamentet til 4 dages arbejdsuge. 

Derudover indførte de 3 konkrete tiltag der skulle hjælpe dem, til at blive 20% mere effektive, sådan at de kunne holde den ekstra ugentlige fridag. De har synkroniserede deres arbejdstid sådan at alle medarbejdere arbejder i samme tidsrum. De arbejder i korte intervaller, efter metoden Pomodoro - dvs. de arbejder 25 min. og holder så 5 minutters pause. Sidst men ikke mindst, har de valgt at afsætte mindre tid til møder, og hvis man indkalder til et møde SKAL der være vedhæftet en agenda. Sidstenævnte har gjort, at mange møder aldrig bliver til noget, da folk i processen med at lave en agenda ofte indser, at et møde egentlig ikke er nødvendigt. Tid brugt på møder er således halveret hos Abtion. 



Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ledige stillinger

Kontakt os

 


Kilder:

Ritzau. 2021. "Island har kæmpe succes med fire dages arbejdsuger". Læs artiklen her

DR. 2021. "Fri hver fredag ligesom på Island? Enhedslisten vil sætte kortere arbejdsuge på finansloven." Læs artiklen her

Bo Kønskov Hansen (COO i abtion). 2020. "Du kan godt nøjes med at arbejde 4 dage om ugen". Læs artiklen her.  

IIH Nordic. Historien bag 4-dages arbejdsuge. Læs her

 

 

 

Kontakt
Change Direction ApS
Gammel Sellingvej 1
8370 Hadsten
sbo@changedirection.dk

Tel. +45 32151144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.