Nyhedsbrev maj 2021
|
 |

Arbejdsmarkedet har fart på
Der indrykkes mange nye jobannoncer, og genåbningen af samfundet giver forårsoptimisme.

I januar skrev vi om positive trends på jobmarkedet og nu knap 5 måneder inde i 2021 er der stadig positive meldinger fra Jobindex, når det gælder antallet af jobanonncer. De 3 dage før Kr. Himmelfart var således alle blandt de ti travleste, når det gælder jobannoncer, i Jobindex' historie.
»Genåbningen har haft en positiv effekt på økonomien, og arbejdsgiverne er begyndt at ansætte igen,« skriver Jobindex i sit seneste regnskab. Særligt ses der stor efterspørgsel på sælgere, hvilket indikerer, at virksomhederne begynder at forberede sig på vækst. Dette bekræftes af de seneste tal fra beskæftigelsesministeriet, der melder, at ledigheden nu er under niveauet i marts 2020 før nedlukningen ifm Corona.
Der er stadig store udsving mellem brancherne, men overordnet set er der grund til forårs-optimisme, når det gælder jobmarkedet, beskæftigelsen og den danske økonomi generelt.
»Vi går meget bedre tider i møde«, og økonomien forventes de næste kvartaler at vokse med den højeste vækst i 5 år lyder det fra cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.
Kilde: Berlingske.dk og TV2 Nyhederne


Har du balance mellem arbejde og fritid?
For mange fylder arbejdet rigtig meget, men det er vigtig, at der er balance mellem privatlivet og arbejdslivet. For at være i balance betyder, at du kan yde dit bedste begge steder.

Coronapandemien har fået mange til at tage deres liv op til overvejelse, og i en undersøgelse lavet af Megafon til TV2 og Politikken svarer 32%, at de enten har skabt eller vil skabe forandringer i balancen mellem arbejde- og familieliv. "Vi ser en bevægelse mod, at det, der før hed work-life balance nu er blevet til life-work balance i stedet" udtaler fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.
Alle drømme har en pris
Nogle gange er der ting udover jobbet, som man ønsker at prioritere, og det er vigtigt, at man lytter til sig selv og følger den prioritering. Sætter du dit privatliv på standby for at arbejde 60-80 timer om ugen, er det ikke holdbart i længden. Enhver drøm har en pris. Du har kun ét liv, og det er vigtigt, at du træffer valg, som går i balance med dig selv og dine værdier. Når arbejdsliv og privatliv harmonerer, er du som medarbejder mere glad, produktiv og har færre sygedage.
3 simple råd til at skabe en bedre life-work balance
1. Træf beslutninger ud fra dine værdier
Det er vigtigt at definerer værdier for dig. Ellers kan du ende med at bruge tid på ting, som ikke betyder noget særligt for dig.
2. Planlæg din tid
Hvis du afsætter tid til ting i din kalender, som betyder meget for dig, er du sikker på at få tid til det.
3. NEJ er det stærkeste ord
Sig nej til opgaver eller arrangementer som du ikke har tid til, eller som ikke stemmer overens med dine værdier, på den måde kommer du bedre i balnce og fremstår i øvrigt også mere autentisk.
Hvis du ønsker at læse mere om at skabe balance mellem arbejde og fritid, og få nogle gode råd til, hvordan du arbejder hjemmefra på en måde, så det ikke flyder ind i din fritid, så læs her den fulde artikel.
Kilde: TV2 nyheder. Sofie Sparre (2021) "Corona har fået danskerne til at overveje livet, der leves".


Undgå dyre fejlansættelser
Hvert år koster fejlansættelser danske virksomheder millioner af kroner.

En undersøgelse fra SDU blandt mindre og mellemstore virksomheder viste, at op imod 40% af de nyansatte havde forladt virksomheden igen inden for det første år. Fejlrekrutteringer er svære helt and undgå, men hvordan sikrer man sig større træfsikkerhed?
Øg grundlaget for træfsikkerhed
For at kunne benchmarke kandidaterne op i mod hinanden anbefales det at afholde strukturere interviews, hvor alle kandidater overordnet stilles de samme spørgsmål. Derudover skal man huske at have fokus på både person- og faglighed. Forskning peger i øvrigt på, at specielt kognitive- men også personligheds- tests i forbindelse med rekrutteringer kan øge forudsigelsen om jobsucces. Inden en ansættelse er det desuden essentielt at trække referencer med konkrete spørgsmål om kandidaten. Disse referencer kan så holdes op i mod ens egen vurdering og iagttagelser af kandidaten.
Når kontrakten er underskrevet
Et godt pre- og on-boarding forløb er afgørende for både modtagelsen og fastholdelsen af nye medarbejdere. Mange overser vigtigheden af at have kontakt med den nye medarbejder allerede inden opstart. Det sender f.eks. et godt signal, allerede inden første arbejdsdag at informere medarbejderen om, hvad han eller hun kan forvente af on-boarding forløbet.
I selve on-boardingen fasen er det essentielt at få medarbejderen til at føle sig velkommen og godt klædt på til jobbet. Jo mere velkommen din medarbejder føler sig, jo større er sandsynligheden for, at vedkommende falder godt til og bliver en gevinst for arbejdspladsen. Læs den fulde artikel her.

Har du/I brug for hjælp til dele af eller hele rekrutteringsprocessen af jeres næste specialist, nøglemedarbejder eller leder? Så giv os et kald for en uforpligtende dialog på +45 2671 1144
Med venlig hilsen
Søren Glavind Bo
Seniorkonsulent og ejer
|

Følg os på de sociale medier og få endnu flere spændende artikler.
|
|
|



|