Forsiden

 

Change Direction - Skræddersyet IT-rekruttering

Undgå fejlansættelser


I krisetider tøver mange med at ansætte og presser i stedet de nuværende medarbejdere og freelancerne til at yde ekstra. Det er dyrt at hyre, lyder en forklaring. Mange frygter at skyde ved siden af og ansætte den forkerte. Det er en dyr affære at ramme ved siden af, når man ansætter en ny medarbejder. Mange ledere har på et eller andet tidspunkt udpeget en person til jobbet, som viste sig ikke at være den rigtige. 

Hent artikel i pdf


Frygter at ansætte den forkerte

Måske kom man bagefter i tvivl om personens evner og kompetencer, eller man fandt ud af, at vedkommende alligevel ikke passede ind. Erfaringen svider økonomisk, og i krisetider tøver man ekstra med at ansætte, fordi man er bange for fejlskud.

 

Det mener Niels Høgfeldt, direktør i software virksomheden SuperSystems, som udvikler software til rekruttering og personaleadministration. Han har derfor samlet nogle tip til at forebygge fejlansættelser.

 

 

Søger generalister
Et typisk problem er, at mange arbejdsgivere har svært ved at beskrive præcist, hvad de søger. Ikke mindst nar der er tale om en nyoprettet stilling.

»Det er fristende at spænde buen og se, om man kan samle flere kompetencer i en og samme person,« siger han. Det er muligt, man har held med det, men ikke særlig sandsynligt. »Det hører til sjældenhederne, at den meget kreative grafiker også er en super detaljeorienteret projektleder,« siger han.

 

Arbejdsgiveren bliver nemt skuffet, og medarbejderen føler sig tilstrækkelig, når jobbeskrivelsen er alt for bred. Det er en dårlig begyndelse. Sørg derfor for at beskrive præcist og i detaljer, hvilke kompetencer som er absolut nødvendige for at blive succesfuld i jobbet. Og hvilke erfaringer og kompetencer, som din virksomhed forventer - eller som er en fordel i jobbet.


Få overblik 

Det er almindeligt, at der kommer flere hundrede ansøgninger til et enkelt job. Det er en helt uoverskuelig opgave at gennemgå hver enkelt ansøgning i detaljer.

 

Derfor er det vigtigt hurtigt at skaffe sig et overblik over kandidaternes kompetencer og benchmarke dem mod hinanden.

 

Det handler i bund og grund om at sortere kandidaterne efter de krævede og de ønskede kompetencer, og de kompetencer som er "nice to have". 

Niels Høgfeldt råder til, at man i første omgang ser bort fra selve ansøgningen og koncentrerer sig om cv'et. på den måde undgår man at lade sig for blænde af smarte formuleringer og god fortælleteknik, mener han. 

Tjek også cv'et for skjulte informationer. Er der kronologi imellem rækken af job? Er formuleringerne præcise? Er opstillingen i orden, eller er den rodet?

Detaljer kan afsløre ting om kandidatens personlighed, som er nyttig for en leder. 

 


Oversælg ikke

Ikke så underligt forsøger mange arbejdsgivere at få virksomheden og jobbet til at fremstå så positivt som muligt, under samtalen med kandidaterne. Især når man støder på en egnet kandidat, er det naturligt, at man gerne vil have jobbet til at fremstå så attraktivt som muligt. 

 

Men lad være med at oversælge det, advarer Niels Høgfeldt.»Fortæl kandidaten om de opgaver, der er mindre interessante i jobbet. Aflæs vedkommendes reaktion på denne information i stedet for at spørge direkte: "Hvordan har du det med den type opgaver?"

 

I det hele taget har mange en tendens til selv at tale så meget om virksomheden, organisationen, dens holdninger, værdier og krav til medarbejderne, at man lige-frem lægger ordene i munden på kandidaten. Lad i stedet personen selv fortælle om sine forventninger og ønsker. Så bliver det nemmere at vurdere, om der virkelig er et match mellem den pågældende og jobbet, lyder rådet.

 

Det koster mange penge at ansætte en forkert medarbejder

 

 

”Det er fristende at spænde buen og se, om man kan samle flere kompetencer i en og samme person.” Udtaler Niels Høgfeldt direktør i softwarevirksomheden SuperSystems."  

 

 

Se øvrige HR-artikler

Tilmelding nyhedsbrev

Læs også: Sælgertyper

  


Kilde: Eva Andersen - Jyllandsposten den 21.oktober 2012 

Kontakt
Change Direction
Samsøvej 29
DK-8382 Hinnerup v. Aarhus
sbo@changedirection.dk

Tel. 3215 1144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.