Forsiden
 
HR

 

 

Undgå dyre fejlansættelser

 

Det er en dyr affære at ansætte den forkerte, og hvert år koster fejlansættelser danske virksomheder millioner af kroner. Men kan man overhovedet undgå dem? Og hvordan kan rekrutteringsprocessen hjælpe til at mindske risikoen?

 

Måske kom man bagefter i tvivl om personens evner og kompetencer, eller man fandt ud af, at vedkommende alligevel ikke passede ind. Denne type erfaringen gør ondt økonomisk og koster typisk både tid og resourcer. Professor Steen Thomsen fra CBS har anslået, at op imod hver 2. direktør ender som en fejlansættelse inden for de første 2 år.  Men fejlansættelser sker ikke kun på direktør niveau. En undersøgelse fra SDU blandt mindre og mellemstore virksomheder viste, at op imod 40% af de nyansatte havde forladt virksomheden igen inden for det første år. Fejlrekrutteringer er svære helt and undgå, men hvordan sikrer man sig større træfsikkerhed?

Udvælgelse af kandidater  

For at undgå biases og for at kunne bencmarke kandidaterne op i mod hinanden anbefales det at afholde strukturerede interviews. Derudover skal man huske at have fokus på både personlighed og faglighed, da begge har indflydelse på, om der er et godt match.

 

Forskning peger desuden på, at specielt kognitive- men også personlighedstests i forbindelse med rekruttering kan øge forudsigelsen om jobsucces. Hos Change Direction benytter vi MPA og ACE fra Master A/S i forbindelse med alle vores rekrutteringer.

 

Inden en ansættelse er det i øvrigt afgørende at trække referencer med konkrete spørgsmål om kandidaten, hvor der spørges ind til både styrker og svagheder.

 

Typiske årsager til fejlrekrutteringer

1. For stort fokus på enten kun færdigheder eller kun personlighed 

2. Manglende struktur i interviewprocessen 

3. Manglende brug af eller uegnede kandidattests

4. Manglende referencetagning eller kontrol af disse

5. Intuition bruges som beslutningsgrundlag

6. Korte tidsfrister så hastighed prioriteres over grundighed 

 

Oversælg ikke

Ikke så underligt forsøger mange arbejdsgivere at få virksomheden og jobbet til at fremstå så positivt som muligt under samtalen med kandidaterne. Det er naturligt, at man gerne vil have jobbet til at fremstå så attraktivt som muligt. Men lad være med at oversælge det. Fortæl også kandidaten om de opgaver, der er mindre interessante i jobbet, og aflæs vedkommendes reaktion på denne information i stedet for at spørge direkte: "Hvordan har du det med den type opgaver?" Derudover er det vigtigt at lade personen selv fortælle om sine forventninger og ønsker. På den måde bliver det nemmere at vurdere, om der virkelig er et match mellem den pågældende og jobbet.

 

Pre- og onboarding

Et godt pre- og onboarding forløb er afgørende for både modtagelsen og fastholdelsen af nye medarbejdere.

Pre-boardingfasen er den tid der går, fra kandidaten underskriver kontrakten til vedkommendes første arbejdsdag. Mange overser desværre vigtigheden af at have kontakt allerede inden opstart. Kontakten kan f.eks. bestå i, at de nærmeste kollegaer connecter og byder velkommen på Linkedin og/eller, at man ringer inden for at høre, om der er opstået nogle spørgsmål siden sidste samtale. Derudover sender det et godt signal, at man noget tid i forvejen informerer medarbejderen om, hvad hun eller han kan forvente af onboarding forløbet evt. med en tidsplan og, at man sender materiale om virksomheden, personale håndbog, logins mm inden opstarten. 

 

Selve onboardingen sker typisk de første 3-6 måneder af ansættelsen og er essentielt ift at få medarbejderen til at føle sig velkommen og godt klædt på til jobbet. Jo mere velkommen din medarbejder føler sig, jo større er sandsynligheden for, at vedkommende falder godt til og bliver en gevinst for arbejdspladsen. Læs mere om, hvorfor onboarding er så vigtig her

 



Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ledige stillinger

Kontakt os

 


 

Kilder:

People test systems,.28. august 2020. I" tvivl om hvilke rekruteringsmetoder du skal bruge for at finde dit næste talent? Så lyt til 100 års forskning". Læs her

 

Business Insights: "Har "smid-væk-kulturen" sneget sig ind i rekruttering?." Søren Laigaard-Andersen. 23. april 2019. Læs her

 

Børsen: "Hvorfor sker der så mange fejlansættelser?". Steen Thomsen. 4. marts 2019. Læs her

 

Kontakt
Change Direction ApS
Gammel Sellingvej 1
8370 Hadsten
sbo@changedirection.dk

Tel. +45 32151144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.