Forsiden
 
HR

Tillykke – du skal til jobsamtale! 

 

Jobbet er allerede dit – eller er det? Du har skrevet en kanon ansøgning og dine kvalifikationer passer perfekt til jobbet. Spørgsmålet er nu bare, ved arbejdsgiveren det? Har de overhovedet læst din ansøgning? Du ved, at du er den helt rette til jobbet, men lige nu er du langt fra at få det. Det er nemlig til jobsamtalen, du har mulighed for at bevise, hvad du kan. 


"En af de fejl mange begår er, at de ikke forbereder sig, og så risikerer man altså at blive taget med bukserne nede til jobsamtalen. Det er så ærgerligt, at man sidder der med alle sine talenter - og så formår man ikke at få det formidlet," siger Suzann Rye, der er ejer af Superkandidaterne.dk. Ifølge hende kan det, at du forbereder dig rigtig godt på jobsamtalen være altafgørende ift., om du får jobbet eller ej.

 

 

Det her bliver du sikkert spurgt om til jobsamtalen

Nogle af spørgsmålene, du med fordel kan forberede dig på, er blandt andet:

  • "Hvorfor vil du lige præcis gerne have et job her?"
  • "Hvad er dine styrker og svagheder?"
  • "Hvorfor mener du, at du er den rette til jobbet?"
  • "Hvordan beskriver dine venner/tidligere kolleger dig?"

Når du har forberedt dig på alle de spørgsmål, som du med stor sandsynlighed vil blive stillet, så sæt dig godt ind i, hvad det er for en virksomhed eller organisation, du skal til samtale hos.

"Tjek virksomhedens hjemmeside ud: Hvem er de, hvilke værdier har de - og hvordan kan du matche det? Læg også mærke til, om der er en dresscode, så du kan følge den til jobsamtalen," siger Suzann Rye og understreger, at det ikke giver gode point, hvis man kommer i sit stiveste puds, og arbejdsgiveren møder op i mere afslappet tøj, fordi det er normen. Det vil gøre dig yderligere nervøs, hvis det er tilfældet, og understrege, at du ikke har forberedt dig godt nok på det punkt.

 

Forberedelse giver tryghed til jobsamtalen
"Alene det, at man ved, at man har forberedt sig grundigt, giver en vis sikkerhed og får en til at udstråle power, og at man virkelig vil det her," siger Suzann Rye. Hun råder først og fremmest til, at man forbereder sig på de helt klassiske spørgsmål, som mange får stillet - for hvorfor skulle du sidde og hakke dig igennem et svar på dem, når du kunne have et knivskarpt svar liggende på rygraden til lige præcis de spørgsmål - lyder det fra Suzann Rye.

 

Tjek dine arbejdsgivere ud på LinkedIn

Suzann Rye råder også til, at du "lurer" lidt på LinkedIN for, at se hvilke personer du skal til samtale hos - lige som de formentlig også har søgt dig på LinkedIn. Har I for eksempel nogen fællesnævnere, du kan bruge til noget i en samtale? "Det handler jo meget om match og kemi til en samtale, og der kan det være godt at sidde inde med nogle bonus-informationer om folk," siger Suzann Rye. Hun anbefaler iøvrigt, at du læser jobopslaget grundigt igennem - også det, der står mellem linjerne, inden du skal til jobsamtalen, så du er helt skarp på, hvad det er, at arbejdsgiveren søger. Når du har forberedt dig på de klassiske spørgsmål, har researchet indgående på virksomheden og tjekket arbejdsgiverne ud på LinkedIN, så skal du ifølge Suzann Rye gennemgå hele det forløb, som jobsamtalen er. Fra du giver hånd, til du sidder og svarer på spørgsmålene - og øv det igen og igen. "Det vil give dig en enorm ro, når du sidder til den rigtige samtale, at du har øvet situationen mange gange. Det er faktisk med til at snyde din hjerne til at tro, at du har prøvet den her situation masser af gange - og give dig ro," siger hun - og tilføjer, at når du har øvet og forberedt dig grundigt på hele seancen - så glem så vidt muligt det hele igen - gerne aftenen før.


Nu sidder det hele ifølge Suzann Rye på rygraden, og du har opnået en høj grad af sikkerhed og kan koncentrere dig om samtalen og at være i nuet: Velvidende, at du har gjort alt, hvad du kunne - og minimeret risikoen for at gøre en dårlig figur, da du nu har mulighed for at yde maksimalt til jobsamtale.

Forbered dig

Vi oplever ofte, at kandidaterne begår en række af ovenstående fejl og for nogles vedkomne fremgår det tydeligt at de tror det er en walk-over. Derfor anbefaler vi bl.a.: 

  • Forbered dig til samtalen.

  • Fremtræd engageret og motiveret.

  • Undersøg virksomheden.

  • Tag stillingsannoncen med, hvor spørgsmål er fremhævet.

  • Tag altid dit nyeste CV med til samtalen.

  • Forberede altid konkrete spørgsmål til virksomheden og stillingen.

  • HUSK papir til, at tage noter.

  • Forbered svarene på de helt almindelige spørgsmål. Der findes utallige hjemmesider, hvor disse spørgsmål gennemgås.

En stor del af kandidaterne kommer helt tomhændet til jobsamtalen velvidende, at det er det første intervieweren oplever. Tror du at det et godt signal? Eller kunne du have gjort det lidt bedre? 

 



Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ledige stillinger

Karriererådgivning

 



Kilde: U. O., Blankholm (2015) Undgå at blive taget med bukserne nede til jobsamtalen. Tilgængelig her

 

Kontakt
Change Direction ApS
Gammel Sellingvej 1
8370 Hadsten
sbo@changedirection.dk

Tel. +45 32151144
Mobil (+45) 2671 1144
Del med dine venner
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.